Komenda 1

Obljube 2010

Tako kot vsako leto smo imeli komendski skavti tudi letos obljube. Potekale so v nedeljo, 25. 4., na skavtskem travniku na Križu. Vse skupaj se je začelo že v soboto zvečer. Skupaj smo šli k večerni maši, nato pa smo imeli pred cerkvijo kratek program. Posadili smo seme, za katerega bomo skrbeli in nas bo spominjalo na našo obljubo. Sledila je kratka predatavitev in zasliševanje novincev iz vseh vej, da smo jih malo bolje spoznali še ostali.

Ko smo se odločili  da smo novince že dovolj namučili se je začela nočna igra, ki smo jo pripravili klanovci. Začela se je z uvodno igrico, v kateri so kanibali ugrabili princeso ter s tem zanetili prepir med plemeni. Celoten steg se je razdelil na plemena, katerih cilj je bil rešiti princeso iz rok kanibalov. Tako so se plemena odpravila na pot proti skavtskem travniku, kjer so jih čakale nadaljne naloge. Po dolgem dirkanju po travniku, ki pa je minilo hitro, so nabrali dovolj črk, da so lahko razvozlali besedilo in si tako od princese pridobili navodila za nadaljevanje igre. Zopet so se morali odpraviti po točkah in si preko malo bolj zapletenih nalog priboriti obeske vseh barv, iz njih narediti ogrlico in jo nadeti enemu izmed kanibalov, pred katerimi so bežali tekom igre. Tako so od kanibala pridobili ključ, ki je odklenil eno izmed ključavnic, ki so držale princeso v ujetništvu. Ko so odklenili vse ključavnice so končno lahko dvignili lestev ter rešili princeso iz njenega zapora na večmetrski višini.

Po naporni igri je sledila večerna molitev, nato pa zasluženo spanje. Naslednje jutro smo se prebudili v dan obljub, a žal ne na pričakovan način. Prebudil nas je alarm. Imeli smo 5 minut, da se oblečeni v kroje ter s popolno opremo postavimo v kvadrat, nam pa je to uspelo v 7 minutah.  A ker je bilo še zgodaj zjutraj tudi to ni tako slab rezultat. Ko smo bili vsi zbrani, so voditelji po naših bivakih pobrali stvari, ki smo jih v naglici pozabili ter popoldne iz njih naredili dražbo. Razdrli smo kvadrat, nato pa je novince že čakala nova preizkušnja. Vsaka veja je svojim novincem pripravila kratek preizkus, da smo preverili, če so pripravljeni vstopiti v življenje skavtov ter v naš steg. Sledil je zajtrk, nato pa delavnice. Na delavnicah smo kuhali različne jedi, ki smo jih pri kosilu pojedli: krompirjev in mesni golaž, pico, hrenovke, namaz iz zelišč, …, ob tem pa izdelovali različne izdelke: peč iz kamenja, pribor iz lesa, obeske za na rutko, … Po koncu delavnic smo pojedli to obilno kosilo, nato pa smo se s polnimi trbuhi začeli pripravljati na obljube. Prej pa smo se še zapodili na travnik s kupom žog ter željo po športu. Pred obljubami smo opravili še dražbo s pozabljenimi predmeti od jutranjega bujenja. Predmete je lahko odkupil kdorkoli in sicer z delanjem »sklec«. Po končani telovadbi nas je od obljub ločevalo le še nekaj trenutkov.

Sledila je maša s slovesnimi obljubami. Mašo je vodil naš duhovni asistent Gregor, prisotni pa so bili tudi naši starši. Vsi novinci so uspešno obljubili ter tako številčno obogatili naš steg.  Po obljubah je sledilo skupno slikanje, nato pa posladek, ki so ga pripravili starši.

Tako so se naše obljube zaključile. Kot vsako leto smo jih speljali uspešno, popestrili z zanimivimi klici novincem v čast in jih s pozitivnim vtisom zapisali v naš spomin. Vsem novincem čestitamo za njihovo obljubo in jim želimo uspešno skavtsko življenje, več pa sledi naslednje leto, z novimi dogodivščinami in novimi člani.

 

Rok Valenčič, Vedri volk