Komenda 1

NOPP, SKVO, VV: 2012

Novice, nove in ne tako nove.

Ker vem, da ste  vse to že/še boste prebrali v aplenci,  sem te novosti združil kar v eno.
VV 

Eskimovanje
Naj vam zaupam, kaj se je dogajalo 2. vikend v februarju na Eskimski planoti oziroma po vaše na Šmihelu nad Mozirjem. Ker sta se moja najmlajša, Amura in Tusfl odpravila po Srce igluja – skrinjico toplote, prijaznosti in varnosti – za naš sveže zgrajeni iglu, smo se Lotta, Čikota in moja malenkost znašle v zagati, saj v iglu lahko vdre strašni Jeti, če je v njem manj kot 5 eskimov. Iz te zagate so nam pomagali komendski volčiči, ki so prišli za nekaj dni na obisk in vmes postali čisto pravi eskimi, saj je bilo na jedilniku vsak dan sveže surovo meso, učenje inuktituščine, degustacije snega in urjenje v eskimskih veščinah. Seveda pa Jeti ne bi bil kosmato bitje, polno arkitčnih uši, če ne bi imel na zalogi nekaj pogruntavščin. Na zadnji skupni večer se je vrnil Tusfl s skrinjico in naš iglu se je zdel popoln. Vendar pa se nam je izmuznilo nekaj pomembnega, Jeti si je za domačo žival omislil Prapraželvo, ki je iznenada vdrla v Špas iglu in v hipu se je cela soba Eskimov spremenila v en kup prestrašenih muckov. V vsej zmedi je Prapraželva ukradla Srce igluja, ker pa skrinjica varuje prebivalce igluja, nam je pustila namig. Naš pogum smo hitro okrepili z bojno pesmijo (morebiti vam kdaj kakšen volčič zapleše, če ga lepo prosite) in se odpravili v temni gozd, da si pridobimo skrinjico nazaj. Boj je bil težak in renčeč, vendar smo jo vsi dobro odnesli in dobili nazaj tudi našo skrinjico. Iglu je spet postal varen kraj. Predvsem po vaši zaslugi, dragi eskimčki. Tuniglavovi vas že pogrešamo. Inukar inunajbolje!

                                                                                                                  mama Žbota Tuniglav


NOPP

V sredo, 25.1. smo se novinciat Razparane gurtne odpravili na nočni
pohod z baklami. Ob 5ih popoldan smo se dobili pred cerkvijo,nato pa se z avtomobili odpeljali pod Šmarno goro. Tam smo bakle napolnili z voskom in hop, že smo se podali na pot. Ker smo pač skavti in imamo zelo veliko kondicije smo na vrh prispeli v manj kot pol ure. Tam smo se malo odpočili in posladkali. Nebo je bilo jasno, zato smo lahko opazovali zvezde in osvetljeno Ljubljano. Imeli smo tudi kratek ”fotošuting” za spomin. Ko smo se že hoteli odpraviti v dolino smo našli še en zabaven izziv – splezali smo na več kot dvometerski zid okrog cerkve. Zabavali smo se že ob našem nerodnem plezanju nanj. Malo smo se še poslikali, potem pa smo se odpravili počasi proti Komendi. Imeli smo se res fajn. Poleg veselega druženja pa smo se tudi našportali! 😛

Cukr čebela

 


SKVO

DUHOVNA OBNOVA KOMENDSKEGA SKVO-ja

Vsak človek kdaj potrebuje čas zase, da premisli in spet najde svoj notranji mir. Tudi voditelji komendskih skavtov nismo v tem nobena izjema in tako smo se v času po živahnih novoletnih praznikih odločili izvesti duhovno obnovo. Odpravili smo se v Sostro, kjer nas je prijazno sprejel naš duhovni asistent Aleš Tomaševič, ki je tudi vodil program skozi celoten vikend.
Rdeča nit obnove je bila SKAVT = MISIJONAR, katero pa smo razdelili na 4 večja poglavja: Skavt misijonar v odnosu do sočloveka, do narave, do samega sebe in do Boga. Vsako temo smo temeljito predelali, se o njej pogovorili in o njej dobili kar nekaj iztočnic za razmišljanje. V nedeljo pa smo imeli tudi puščavo – dve uri za premislek o svoji odločitvi biti voditelj in kako se bomo v prihodnosti trudili oblikovati sebe v odnosih o katerih smo govorili v tem vikendu. Duhovno obnovo smo zaključili s sveto mašo, ki smo jo oblikovali skupaj.
Vikend, ki je bil glavno namenjen predvsem duhovni obnovi, pa je bil poln tudi smeha, iger in pogovorov, kar nas je voditelje še bolj povezalo med seboj. Resnično nas je napolnil z energijo in nam dal zaleta za nadaljnje uspešno delo z našimi skavti.

Prav pa je, da se na tem mestu tudi zahvalimo našemu DA-ju za ves trud, ki ga vlaga v nas in našo osebno rast.

Domiselna panda