Komenda 1

Čistka Fevda in skavtske sobe 2017

Prisotnost na stegovih aktivnostih

Želim si, da bi to prebrali vsi aktivni skavti in njihovi starši. V zadnjih letih se Fevd (skavtski gozd in travnik) jemlje kot nekaj samoumevnega, ki je padlo z neba in ga bo tudi nebo počistilo in vzdrževalo.

To, da imamo skavti v Komendi ves čas na razpolago gozd in pripadajoči travnik, je velik privilegij – le redko kateri steg v Sloveniji ima karkoli podobnega. Fevd uradno pripada prijaznemu gospodu iz Križa, ki nam ga je odstopil v uporabo pod pogojem, da ga vzdržujemo urejenega in čistega. Za ta dogovor so poskrbeli naši predhodnji voditelji, ki so v to vložili kar nekaj časa in truda, za kar bi vsak z malo razuma lahko rekel samo hvala in se trudil kar najbolje nadaljevati njihovo delo. Poleg tega, je naš steg vložil kar nekaj denarja in časa – pod travnikom je drenaža, da voda odteka in da je travnik uporaben kakor se le da.

Problem je, da se v zadnjih letih skavti požvižgajo na čistilne akcije in zato fevd stežka vzdržuje par pridnih rok, večinoma voditeljev. Na las podobna situacija je s skavtsko sobo in njeno čistočo. Pa da ne bo predolgo za brati in da bo sporočilo jasno:

  • Aktivni skavti smo dolžni sodelovati pri vseh stegovih aktivnostih – pa naj bo to izdelava venčkov, srečanje stega ali čiščenje fevda/skavtske sobe. Kdor ne namerava izpolnjevati tega pravila in misli, da lahko izbira na kateri skavtski dogodek bo prišel, se moti. V tem primeru naj izbere kakšno drugo prostočasno dejavnost, kjer za vse poskrbijo drugi, in sam ne rabi prispevati nobenega truda v skupno dobro.
  • Od staršev voditelji pričakujemo, da vsaj okvirno veste, kaj se pri skavtih počne in na kakšne aktivnosti hodijo vaši otroci. Skavtska metoda zajema učenje in vzgojo preko vseh področji, na samo preko iger in petja ob ognju, ampak tudi preko dela in truda. Vsi datumi so vnaprej na spletni strani in želimo, da poskrbite, da so vaši otroci prisotni na vseh aktivnostih, če pa že manjkajo naj bodo razlogi tehtni in nam znani. Podoben problem je tudi pri udeležbi na tedenska srečanja.

Skavtsko sobo in skladišče smo pospravili voditelji, Fevd pa je očistilo 15 skavtov. V stegu nas je 83.

Za zaključek samo še zahvala vsem, ki s svojim skavtskim odnosom delujete ali podpirate delovanje stega Komenda 1, vsem skupaj pa naj bo ta objava v spodbudo, da se vsi potrudimo za dobro našega stega. Brez muje se še čevelj ne obuje.

Bodite pripravljeni!