Komenda 1

Zaključek leta in 25-letnica

Čas je relativen. Pa ne samo po Einsteinu – fizikalno gledano, tudi v našem dojemanju časa je relativnost velika. Naprimer, vrsta za sladoled je vedno dolga in traja sto let. Sedenju na zobozdravniškem stolu tudi kar ni konca, pa čeprav lahko gre samo za nekaj deset minut. 9 mesecev v pričakovanju otroka lahko mine hitro, za nekoga drugega pa počasi. V eni sekundi človek prehodi približno meter in pol razdalje, medtem ko asteroid v tem času prepotuje približno 25 km. Sončni zahod mi uživamo približno 15 minut, astronavt pa lahko občuduje zahod vsakih 92 minut. Človek lahko povprečno zadrži dih za pičle 2 minuti. Bankomat odda denar v 6 sekundah, pa ga nekateri že brcajo. Nelson Mandela je v boju za odpravitev apartheida odsedel 27 let svojega življenja.

Je 25 let potem veliko? Relativno. Nekdo iz tujine, kjer so skavtske organizacije precej starejše, bi morda rekel – “to ni nič”. Za nekoga, ki nosi rdeče-belo rutko okoli vratu že skoraj celo življenje, pa verjetno na to gleda malo drugače. Sreča je, da ne praznujemo 25 let samo zato, ker je lepa številka nekje na polovici med 20 in 30, praznujemo nekaj več, nekaj česar papir in objektivni opazovalec ne vidi. V bistvu, kaj sploh praznujemo?

 

Ko ima človek praznovanje za 25 let, to praznovanje ni namenjeno temu, da bi mu dali roko in rekli bravo, uspelo ti je priti do 25-tega leta, ampak mu voščimo vse najboljše, izrečemo želje za naprej. A naše praznovanje ni tako običajno. Seveda si želimo uspešnega nadaljevanja, a glavno je to, da je za nami že dolga pot, polna nepozabnih trenutkov in plemenitih dejanj. Čeprav bodo verjetno osebe sčasoma pozabljene, sončni zahod pogledan še tisočkrat, obljuba izrečena še večkrat, nekatere – očem skrite – stvari, ne bodo pozabljene. Ostala bo zapuščina 25-ih let truda voditeljev, ki se bo preko dobrih ljudi, skavtov in njihovih potomcev širila znatno dlje kot 25 let, za sabo pa pustila naše igrišče – svet – za spoznanje boljši.


Zato, danes upravičeno praznujemo 25 let rdeče-bele barve in ponosno gledamo tako nazaj kot naprej. Da bomo lahko čez nekaj “relativnega” časa praznovali nove dosežke, 30, 40, 100 let, pa bo potrebno še kar nekaj truda, a s pravim ciljem in pristnim skavtstvom, to ne bo problem. Naj nas naprej ženejo dobri ljudje, prekrasni sončni zahodi, nepozabni tabori, nore kraje zastav in skrite zgodbe, ki jih vsak nosi v srcu – na levi strani, le par centimetrov pod najlepšim barvam naše rutke, čudovitega stega Komenda 1.

 

Neukrotljivi Sokol

 

In še naš kul goreč napis. Nam je šlo kar na čustva. 🙂